Ik baseer me in dit artikel o.a. op studies omtrent werkloosheid. Ik meen dat de situatie van een langdurig zieke die inactief is, voor een groot deel vergelijkbaar is met de situatie van een werkloze. Ik liet daarom bewust de term ‘werkloosheid’ veelal staan.
Langdurige ziekte en de daaruit voortvloeiende inactiviteit kunnen aanzienlijke negatieve effecten hebben op de gezondheid van individuen. Langdurige werkloosheid leidt vaak tot verhoogde stress en angst, wat weer kan resulteren in psychische problemen zoals depressie. Daarnaast kan het verlies van een dagelijks ritme en sociale contacten leiden tot gevoelens van isolement en een lager gevoel van eigenwaarde. De afname van fysieke activiteit en het ontwikkelen van ongezonde gewoonten, zoals slechte slaap- en eetpatronen of overmatig gebruik van alcohol, komen ook vaak voor.
Fysiek kunnen langdurig werklozen problemen ondervinden zoals gewichtstoename of juist gewichtsverlies, slaapstoornissen, en een verhoogde kans op chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten. De onzekerheid over de toekomst en financiële zorgen dragen bij aan een verhoogd niveau van chronische stress, wat het immuunsysteem kan verzwakken en de algehele gezondheid kan verslechteren.
Het belang van re-integratie :
Re-integratie in de arbeidsmarkt speelt een cruciale rol in het herstellen van gezondheid en welzijn. Het biedt structuur, een doel en sociale interacties, die allemaal bijdragen aan een verbeterd psychologisch en fysiek welzijn. Werk kan een gevoel van trots en prestatie geven, wat het zelfvertrouwen verhoogt en de geestelijke gezondheid verbetert.
Re-integratieprogramma’s ondersteunen individuen bij het terugkeren naar werk door middel van training, counseling en het aanpassen van werkplekken aan hun specifieke behoeften. Het succes van deze programma’s is sterk afhankelijk van de samenwerking tussen zorgverleners, re-integratiecoaches en werkgevers. Door een holistische aanpak, waarbij zowel de mentale als de fysieke aspecten van gezondheid worden aangepakt, kan een duurzame terugkeer naar werk worden bereikt, wat leidt tot een betere levenskwaliteit voor de betrokkenen.
Het Juiste Moment voor Terugkeer :
Werken kan positieve effecten hebben op gezondheid, maar ook negatieve. Daarom vereist het genezingsproces van mensen die ziek zijn, fysiek of mentaal, een zorgvuldige afweging van het juiste moment om het werk te hervatten. Hierbij speelt de arbeidsarts een cruciale rol. De arbeidsarts beoordeelt de gezondheidstoestand van de werknemer, zorgt voor een gepaste timing voor re-integratie (en ook het gepaste werkstelsel/uurrooster), en waarborgt dat de terugkeer naar werk geen nadelige effecten heeft op de gezondheid. Een goed gecoördineerde terugkeer naar werk kan het herstelproces bevorderen en duurzame werkhervatting ondersteunen.
Het bevorderen van re-integratie is niet alleen gunstig voor de individuen zelf, maar ook voor de maatschappij als geheel, door het verminderen van zorgkosten en het verhogen van de productiviteit.
Voor vragen en/of doorverwijzingen voor uw patiënten naar re-integratie kan je me contacteren.
Paul Dondeyne, 11.07.2024