Slaaptherapie,
Gekwalificeerd bij ICZO, 10/05/’25
Heel veel van de patiënten met een werkprobleem aan wie u mij de zorgen overlaat, melden een probleem met de slaap: lang wakker liggen voor ‘t inslapen, moeilijkheden met doorslapen, onrustige slaap, woelen of zweten, ’s ochtends niet uitgeslapen zijn… Dat was de reden waarom ikzelf besliste om de ‘Slaaptraining voor volwassenen’ te volgen.
Belang van slaap
Mensen met chronisch slaaptekort ondervinden tal van gevolgen zowel op lichamelijk als op psychisch vlak. De algemene weerstand en levensvitaliteit daalt en klachten zoals hoofdpijn, chronische vermoeidheid, depressie, … steken de kop op. Maar dien ik als niet-arts u hierop te wijzen? En ook al was mijn moeder apothekeres, ze leerde me dat wel slaap het beste medicijn is.

Probleem van slaapmedicatie
Waar ik u ook niet op hoef te wijzen is op het feit dat Belgen tot de grootste gebruikers van slaapmedicatie wereldwijd behoren, ondanks dat de meeste mensen wel weten dat slaapmedicatie op korte, maar vooral op lange termijn erg veel negatieve bijwerkingen heeft. Voor u is het een veelal een uiterst precaire afweging van twee nadelen, enerzijds zonder slaappil slapeloosheid en anderzijds met slaappil de negatieve bijwerkingen en grote kans op verslaving.
De ‘slaapschool’ die ik volgde, trainde mij en de andere cursisten om patiënten met slaapmoeilijkheden een hand te reiken door hen inzicht te geven in hun verstoord slaappatroon en hen vaardigheden aan te reiken om geleidelijk opnieuw een normaal slaappatroon te verkrijgen.
Geheel in de lijn van de door mij reeds voorheen gebruikte methode om patiënten tot rust (ont-spanning) te brengen, maakte de cursus -bestaand uit een theoretisch en een praktisch gedeelte- gebruik van de principes van Mindfulness, om meer greep te krijgen op slaaprovende factoren zoals stress, drukte, onrust, piekeren, negatieve gedachten en gevoelens. Daarnaast werd de nodige aandacht besteed aan ‘GAVE’ = Geest (gedachten), Ademhaling (ook hartcoherentie), Voeding en Energie.

Wie kan u me doorverwijzen?
Mensen van wie u meent dat ze ondanks slapeloosheid toch liever geen slaapmedicatie nemen of toe zijn aan afbouwen, kan ik helpen. Hoewel mijn hoofdfocus blijft gaan naar mensen met een werkproblematiek, kan ik nu ook mensen die omwille van andere redenen kampen met slaapproblemen adviseren. Ik doe dit uiteraard graag met u in nauw overleg.
Met vriendelijke groet,
Paul Dondeyne, 11.05.2025