Gezellige Tuinwerk Namiddag in Ekeren

Vandaag vond een geslaagde tuinwerksessie plaats in Pluktuin Pimpernel in Ekeren. Enkele mensen die ik momenteel begeleid, of in het verleden heb begeleid, kwamen samen voor een ontspannen middag vol tuinieren. Het belangrijkste doel was niet het resultaat, maar het samen rustig werken, ieder op zijn eigen ritme in een serene omgeving.

De middag werd gekenmerkt door een warme en gezellige sfeer. Deelnemers konden kiezen uit een breed scala aan activiteiten passend bij het seizoen, zoals onkruid wieden, gras afknippen, kruiden en netelzaad oogsten, …. De vrijheid om zelf te bepalen wat en hoe lang je werkt, zorgde voor een ontspannen en ondersteunende sfeer : er werd gelachen, gebabbeld en genoten van de rust, de stilte en de natuur.

 

Tuinieren en samenwerken in een rustige omgeving hebben bewezen positieve effecten op de gezondheid. Het bevordert fysieke activiteit, vermindert stress, en verhoogt het gevoel van verbondenheid en welzijn. Het is bewezen dat, wanneer je in beweging bent, er twee stofjes vrijkomen: BDNF en endorfine. Beide stofjes ondersteunen de hippocampus en hebben daarmee een remmende werking op de aanmaak van het stresshormoon cortisol.

Zij die aanwezig waren, bevestigden al dat ze d’er de volgende keer opnieuw willen bij zijn! We nodigen graag meer mensen uit om deel te nemen aan de volgende tuinwerksessie, woensdagnamiddag 10 juli. Als je langdurig ziek bent, maar toch in staat en zin hebt om vrijwillig samen te werken in een rustige omgeving, ben je van harte welkom. De activiteit is volledig vrijblijvend en gratis. We verzamelen opnieuw bij mij thuis in Ekeren, Kattenberg 67, om 13u30. Tuingereedschap hoef je niet mee te nemen; enkel gepaste kledij en tuinhandschoenen.

We hopen je op 10 juli te mogen verwelkomen!

Paul Dondeyne, 12.06.2024

Vragen of meer info