HR-POWER SESSIE
(van febr ‘24)

 

Deze sessie werd door mezelf ingeleid met een situering van ziekte en ziekteverzuim, vanuit wettelijk en vanuit psychologisch perspectief. Voor de meeste ondernemers toch wel zinvol om een korte opfrissing te krijgen, maar vooral de puntjes waarbij de wetgeving recent is gewijzigd, bleken erg nuttig als informatie : een vraag als ‘wat gebeurt er met verlof als een werknemer in het buitenland ziek wordt?’ was erg boeiend; ook bleek dat een aantal ondernemers een ziekteattest bleven vereisen van een zieke medewerker, ook al was er niet de noodzakelijke CAO of opname van deze bepaling in het arbeidsreglement. Toch werd het ook ditmaal geen avond van eenzijdige kennisoverdracht, maar lag de sterkte van deze sessie bij de interactie tussen de deelnemers die erg creatief en soms erg doortastend bepaalde maatregelen namen, met het gewenste resultaat!

Enkele tips wil ik kort vermelden : kaart een te hoog ziekteverzuim met een werknemer aan met feiten en cijfers, zwart op wit; het is niet verkeerd de consequenties van onverwachte afwezigheden op de werkorganisatie in de verf te zetten; pak het probleem meteen aan, zonder in algemeenheden te vervallen : wacht bijv. niet tot een jaarlijks evaluatiegesprek om te frequent verzuim te bespreken. Blijf als ondernemer authentiek en behoud je eigen stijl zodat je vooral geloofwaardig blijft. Uiteraard is er een groot verschil tussen grote ondernemingen en KMO’s, waar de afstand tot de werknemer veel kleiner is en waar er meer ruimte kan zijn om in te gaan op de persoonlijke en huiselijke situatie van de werknemer. Tot slot : uiteindelijk is de beste aanpak van ziekteverzuim ervoor zorgen dat de werksfeer optimaal is. Werknemers die graag werken, worden niet ziek!

Mijn woord van dank aan de aanwezige ondernemers en hun rijke inbreng.

Volgende avondsessie op 21 maart met als thema ‘AI als HR assistent’ wordt ingeleid door Philip Deckers van ACERTA. Hierover verschijnt op kort termijn meer… en weerom geldt :

Wacht niet te lang om je in te schrijven, het aantal plaatsen is beperkt.

Vragen of meer info