Modern leiderschap in een kleine organisatie

Vorige week, op donderdag 16 mei ‘24, was er in het Huis voor Werk alweer een HR Power sessie. Ik had het genoegen Ann Moreels die organisatiepsychologie doceert aan de KU Leuven, te kunnen voorstellen. Zij nam op haar eigen stijl en met heel wat wetenschappelijke en praktische bagage de aanwezigen mee op tocht doorheen oude en nieuwe inzichten over leiderschap. Ann spreekt met een brede theoretische background, en tegelijk met een hands-on mentaliteit: Ann is, naast academicus, ook ondernemer en leidinggevende, en kan bogen op meerdere jaren ervaring in HR.

Uit haar verhaal onthoud ik vooral dat er na de traditionele kijk, waarbij de leider als de ’man’ (!jawel) centraal stond, en de latere visie waarin de situatie op de voorgrond komt (= “situationeel leiderschap”) er nu een moderne kijk is die uitgaat van zowel de leider als de situatie. Op eenzelfde integratieve manier kenmerkt modern leidinggeven zich door een evenwichtige verdeling tussen de 4 rollen die een leidinggevende te spelen heeft, nog meer in kleine dan in grote ondernemingen. In een kleine onderneming heb je als leider/zaakvoerder ook een stevige kennis nodig, om bijv. te coachen, te fungeren als mentor of te fungeren als opleider voor nieuwe medewerkers.

“Modern leidinggeven vanuit de 4 rollen doe je niet alleen”. Ann gebruikt hierbij de metafoor van de tandem : het psychologisch eigenaarschap van medewerkers is hier heel belangrijk, wat ook achteraf het meest tot uiting kwam uit de interactie tussen de ondernemers vanuit eigen ervaringen. Meerdere concrete voorbeelden uit de praktijk van de ene waren leerzaam voor de andere deelnemers.

Zo werd het voor ieder alweer een boeiende en leerrijke avond. Met mijn oprechte dank aan Ann Moreels en aan alle aanwezigen voor de constructieve dialoog!

Paul Dondeyne, 24 mei ‘24

Vragen of meer info